Information kopplat till corona

Effekterna av coronaviruset covid-19 påverkar vår bransch starkt och väcker många frågor. Därför har vi samlat all information som rör våra medlemmar här.
Vi uppdaterar sidan kontinuerligt!

Läs mer

Schysta städvillkor

Hotellstädare – en yrkesgrupp med tuff arbetsmiljö

Den 9 oktober – 15 oktober 2017 arrangerade HRF för fjärde året i rad en aktivitetsvecka för att uppmärksamma hotellstädares villkor. Det här är en del av en större global kampanj som är ständigt pågående. Click here for information in english.

Att vara hotellstädare är fysiskt krävande. Det är ett tungt arbete som ofta innebär hög belastning, både fysiskt och psykiskt. Städtakten är hög och du använder ständigt kroppen i ditt arbete.

Därför är det viktigt att kunna påverka sin arbetsmiljö och sitt schema. Det har du. Det här sker genom samråd, det vill säga dialog med din arbetsgivare, och det är inskrivet i kollektivavtalet. Alla arbetsgivare med kollektivavtal är skyldiga att ha samråd med personalen.

Kampanjen #schystastädvillkor

För att uppmärksamma och förbättra hotellstädares arbetsmiljö har HRF drivit kampanjen Schysta städvillkor. Första gången kampanjens drevs var hösten 2014. Runt om i landet har vi besökt arbetsplatser och träffat städpersonalen. Vi har även uppmärksammat allmänheten på att välja hotell med kollektivavtal.

Vill du hjälpa till att uppmärksamma frågan? Under hashtagen #schystastädvillkor kan du själv lägga upp bilder som har med ämnet att göra, skriva vad du tycker och se vad andra har lagt upp. Skriv ut den här affischen och ta en bild.

Enkätundersökning

I samband med Schysta städvillkor-kampanjen har vi genomfört en enkätundersökning bland anställda inom hotellstäd.

Resultaten har sedan sammanställts i form av en rapport.

Praktiska tips för hotellstädare och alla andra

Du som arbetar inom hotellstäd, är arbetsgivare eller är allmänt nyfiken om arbetet kan under sidflikarna ta del av praktiska tips.

Bland annat finns tips till anställda och arbetsgivare, vad du som gäst kan göra för att underlätta städpersonalens arbete och vad du som fackligt förtroendevald kan göra.