Information kopplat till corona

Effekterna av coronaviruset covid-19 påverkar vår bransch starkt och väcker många frågor. Därför har vi samlat all information som rör våra medlemmar här.
Vi uppdaterar sidan kontinuerligt!

Läs mer

Webbutbildningar

EU påverkar ditt arbetsliv

På vilket sätt påverkar EU ditt arbetsliv och varför är det lika viktigt att rösta i Europaparlamentsvalet som i valen till riksdag, landsting och kommun? Detta och lite till får du insikter om genom att klicka in på EU-utbildningen nedan. Vill du arrangera en kurs inför EU-valet i maj? Här finns förslag på innehåll och upplägg. Utbildningens syftar till att ge ökad förståelse för hur viktigt det är att rösta i EU-valet.

På följande utbildning från LO kan du lära dig mer om EU-valet.


Facket försäkrar

Visste du att du kan ha rätt till extra pengar om något skulle hända? Här lär du dig vad avtalsförsäkringar är och hur du gör för att ta del av dem. Välj att titta närmare på de försäkringar som intresserar dig.


Schyst vardag

Det här är en webbutbildning för alla som jobbar inom besöksnäringen. Den handlar om vår sociala arbetsmiljö – hur vi är mot varandra. Utbildningen hjälper dig att förebygga och inte acceptera någon form av kränkningar på din arbetsplats. Den fungerar för både anställda och chefer.

Utbildningen hittar du här.


Bättre vardag

Den här utbildningen fokuserar också på arbetsmiljön och vänder sig till alla som jobbar på hotell eller i restaurang. Den fungerar lika bra för anställda som för chefer.

Utbildningen tar cirka två timmar att gå igenom och du väljer själv när du vill pausa och sätta igång igen.

Utbildningen hittar du här.


Vad är ett kollektivavtal?

Utbildningen handlar om kollektivavtalen på den svenska arbetsmarknaden och varför de är så viktiga. I sex avsnitt får du testa vad du vet om kollektivavtal och den svenska modellen.

Utbildningen hittar du här.


Facklig-politisk ordlista

Vår ordlista innehåller förklaringar, bilder och ljudfiler till vanliga ord från den fackliga och politiska världen, sorterade i bokstavsordning.

Du kan kontrollera vad du själv kan i självtestet! Eller klicka in på bildgåtorna och se om du känner igen några av profilerna inom arbetarrörelsen. Om något ord fattas kan du föreslå ett eget ord till listan. Inom någon dag finns det förklarat i ordlistan.

Utbildningen hittar du här.


Förtroendemannalagen

Riktar sig främst till dig som är förtroendevald i facket. Målet är att förklara de viktigaste delarna i lagen och ge dig vägledning om det som upplevs som svårt och krångligt.

Efter en introduktion på några sidor kommer du till själva kursen med sex till sju avsnitt om skydd för förtroendevalda, rätt till ledighet, arbetstid med mera. Går du igenom alla avsnitten tar kursen cirka 40 minuter. Den slutar med en kort utvärdering som vi gärna ser att du fyller i.

Utbildningen hittar du här.


Stöd för omställning

Är du ombudsman eller förtroendevald? Stöd för omställning är en utbildningsguide för dig som vill veta hur dagens omställningsstöd fungerar. Här tar du reda på hur ungefär 15 000 uppsagda får hjälp till nytt jobb varje år.

Utbildningen tar cirka 20 minuter att göra.

Utbildningen hittar du här.


Hjälp till en bra upphandling

Det här är en fortsättning på den grundläggande nätutbildningen om omställningsstöd. Målgruppen är främst fackligt förtroendevalda och ombudsmän som är med och upphandlar omställningsstöd.

Utbildningen innehåller texter, övningar och illustrationer som förklarar hur en upphandling går till. Syftet är att öka möjligheterna till en bra upphandling av omställningsstöd. Den tar cirka 30 minuter att gå igenom. Fyll gärna i utvärderingen som finns i slutet.

Utbildningen hittar du här.


Lagen om anställningsskydd

Här lär du dig det mest grundläggande om anställningsskyddet i Sverige. I utbildningen finns texter, problem och övningar som hjälper dig förstå de olika delarna i lagen om anställningsskydd (LAS). Texter och övningar passar utmärkt som diskussionsmaterial i cirklar och på seminarier.

Använd en dator med projektor eller skriv ut de delar som är intressanta. Utbildningen kan också användas som självstudier och tar då cirka 60 minuter att gå igenom.

Utbildningen hittar du här.


Pensionsboken på nätet

Pensionsboken på nätet tar upp de olika delarna i pensionssystemet på en grundläggande nivå. Den vänder sig både till försäkringsinformatörer och medlemmar. Syftet är att du ska förstå hur pensionssystemet är uppbyggt och hur du med enkla medel kan påverka din pension.

Utbildningen hittar du här.


Samtalsträning

Den här utbildningen ger dig samtalsträning inför försäkringssamtal och medlemsvärvning. Syftet är att främst du som är förtroendevald eller försäkringsinformatör ska få möjlighet att öva dig i att föra bra och lyssnande samtal i möten med olika personer.

I samtalsträningen för medlemsvärvning får du möta tre personer i olika skeden i livet. Beroende på hur du hanterar samtalet får du dem att bli nöjda eller mindre nöjda. Hjälp finns i form av en coach och ett teoriavsnitt som heter Värvartrappan.

Som försäkringsinformatör är det viktigt att lyssna på personens behov. Du får träffa Tuva, Mustafa och Tommy som är i olika skeden av livet. Är du redo att lyssna på dem och presentera försäkringslösningar? Coachen hjälper dig komma i mål.

Utbildningen hittar du här.


Studieledighetslagen

Här får du grundläggande kunskaper om studieledighetslagen och om det som kan orsaka frågor och konflikter på arbetsplatsen. Den första delen är en sammanfattning. Den andra delen är själva utbildningen som innehåller inledning, bakgrund och faktadel med texter och exempel på de viktigaste avsnitten i lagen.

I slutet av kursen finns lagtexten i sin helhet och en kort utvärdering. Vi blir glada för ifyllda utvärderingar. De hjälper oss när utbildningen uppdateras och revideras.

Utbildningen hittar du här.


The Defenders

Vänder sig främst till ungdomar som är på väg ut i arbetslivet. I utbildningen får du möta Sara, Markus och Dolores som alla har lite svårigheter i början, något som inte är ovanligt i dag.

The Defenders tar cirka 15 minuter att gå igenom och innehåller övningar, texter och länkar.

Utbildningen hittar du här.


Drömhandledaren

Kommunal har tagit fram en nätutbildning som heter Drömhandledaren som vänder sig till handledare. Den består av filmer, tips, råd och övningar i olika avsnitt och tar upp sådant en handledare bör tänka på före, under och efter ett kurstillfälle.

Du skriver in din e-postadress som användarnamn och ett lösenord för att komma in i utbildningen.

Utbildningen hittar du här.


Nätutbildningar via LO

LO har flera fackliga utbildningar på nätet som vänder sig till dig som vill veta mer om fackliga frågor.
Läs mer här.

Utbildningarna hittar du här